Skip to content

PA’S RASPBERRY PI COMPETITIE NEDERLAND 2019 – 2020

Doe een uitvinding met maatschappelijke relevantie!

Meld je nu aan

De Raspberry Pi is een goedkope, krachtige creditcard-formaat computer. In de Raspberry Pi competitie worden teams van scholen uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit onze samenleving. In Engeland is de Raspberry Pi competitie al jarenlang een zeer succesvolle manier om jonge mensen enthousiast(er) te maken voor technologie. Maar het is tevens een wedstrijd om het belang van innovatie en samenwerking te benadrukken, om samen met leerlingen en studenten te werken aan een betere wereld. In het schooljaar 2018-2019 heeft de competitie voor het eerst in Nederland plaatsgevonden. Vanwege het succes van de eerste editie in Nederland, barst in het schooljaar 2019-2020 deze competitie opnieuw los. Aanmelden voor deze uitvindingenwedstrijd is vanaf nu mogelijk. 

“Deze wedstrijd geeft jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.

“Ik raad elke student of leerling aan om mee te doen. Het is een supergaaf innovatief traject geweest, waarin we elkaar stimuleerden, samenwerkten en veel hebben geleerd.” Dat zei een van de deelnemers, na de eerste editie van de Raspberry Pi Competitie in Nederland. 

De eerste editie van de competitie in Nederland leverde fantastische uitvindingen om het welzijn van mensen te verbeteren op. Het finale-event in de Johan Cruijff Arena op 18 april 2019 is zowel door de jongeren, de docenten, de vakjury als organisatie als inspirerend ervaren. Ook de aanwezige staatssecretaris Mona Keijzer was onder de indruk van de innovaties. “Dat jullie nu al met ICT en nieuwe technologie experimenteren is belangrijk, want ICT wordt het vakgebied van de toekomst en is van groot belang voor de toekomst van onze economie”, zei Mona Keijzer. “Ook als je nu niet hebt gewonnen, ligt er een prijs in het verschiet. En die prijs is een baan in de techniek.” 

Waarom meedoen aan de Raspberry Pi Competitie?

Deelname kan onderdeel zijn van het standaard curriculum. Voor havo en vwo bovenbouw past het binnen zowel domein M (Physical Computing) als de domeinen die over programmeren gaan (D en J). Ook sluit de wedstrijd aan bij het techniekonderwijs voor vmbo leerlingen en mbo studenten.

Allereerst vanwege het enthousiasme van de leerlingen en studenten. Maar ook omdat ze allerlei zaken – zoals 21st century skills – leren waar ze later hun voordeel mee kunnen doen. Daarnaast komen ze in aanraking met computerprogrammeren, leren ze out-of-the-box denken, samenwerken en uiteindelijk om gezamenlijk een mooie innovatieve toepassing te bedenken. Het zorgt tevens voor trotse docenten. “De studenten zijn serieus aan de slag geweest, afwisselend op school en thuis”, aldus een docent van een MBO. “De uitvinding die ze hebben gedaan, is niet alleen creatief en technisch goed, maar heeft ook echte marktpotentie. Het maakt me trots dat ze met zoveel passie deze competitie zijn aangegaan.” 

Stimuleert leerlingen het beste uit zichzelf te halen

Ton Paffen, programmadirecteur bij House of Digital kijkt zeer tevreden terug op de start van deze competitie in Nederland en kijkt ook uit naar de tweede editie. “Met deze wedstrijd kunnen we jongeren al vroeg interesseren voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen. We willen dat het ICT-onderwijs goed aansluit en aan blijft sluiten op de - nog steeds - groeiende arbeidsmarkt of het vervolgonderwijs. Zo’n competitie helpt daarbij. Het stimuleert leerlingen nog meer om ICT-mogelijkheden te ontdekken en toe te passen. En zo het beste uit zichzelf te halen.”

IS JOUW SCHOOL ER KLAAR VOOR?

Vorig jaar startten we met 26 teams. Voor de nieuwe 2019-2020 competitie verwachten we nog meer teams. Een team bestaat uit enkele leerlingen/studenten. Elk team wordt binnen de school begeleid door een docent. Na een bevestigde inschrijving ontvangt elk team een gratis Raspberry Pi-startpakket. Gedurende de competitie zal er technische ondersteuning zijn, maar ook momenten voor coaching door mensen uit het bedrijfsleven of de publieke sector. Daarnaast is op diverse websites allerlei informatie beschikbaar over het realiseren van ideeën met de Raspberry Pi en suggesties over hoe de Raspberry Pi competitie ingepast kan worden in het lesprogramma, zoals PA’s “Learning Hub”. Wij blijven contact houden met de participerende scholen en zorgen dat alles up-to-date is.

WANNEER?

Alle teams kunnen nu inschrijven. Teams die zich hebben geregistreerd krijgen in de loop van november de Raspberry Pi starter kit (Raspberry Pi, behuizing, voeding, operating system, breadboard, ledlampjes, sensoren en actuatoren). In de periode november tot en met mei kunnen de teams aan de slag, als onderdeel van het normale lesrooster of daarnaast. In november organiseren we een kick-off voor de leraren. Begin 2020 organiseren we een meetup waar teams elkaar kunnen zien en hun ideeën kunnen toetsen aan anderen en mensen uit het bedrijfsleven en de publieke sector. Eind maart moeten de uitvindingen naar ons worden gecommuniceerd. De grote finale vindt tijdens een event in mei plaats. De exacte datum wordt gecommuniceerd naar de participerende teams. Leerlingen, begeleiders, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en juryleden komen dan bijeen en de winnaars worden bekend gemaakt.

 

 

WAT IS DE BEDOELING?

Het is de bedoeling dat elk team op basis van de Raspberry Pi een concrete oplossing bouwt voor een probleem binnen een maatschappelijk thema. Het thema van de competitie van vorig jaar was “Verbeter welzijn”. De teams hebben veel prachtige uitvindingen opgeleverd. Voorbeelden daarvan zijn: een medicijncarrousel die vergeetachtige mensen helpt om op tijd de juiste medicijnen in te nemen, een plant die zichzelf kan verzorgen, een knuffelbeer, horloge en hub waarmee meervoudig gehandicapten en zorgverleners met elkaar kunnen communiceren.

Het thema voor het schooljaar 2019-2020 is: “Smart Cities en Mobiliteit”.

We leven allemaal in een stad of dorp of op het platteland. We bewegen ons met openbaar vervoer, scooter, fiets, lopend of in de auto door stad en dorp. We gaan elke dag naar school of werk. We doen leuke dingen in de stad, op het sportveld, op festivals, in de natuur. We bewegen van de ene plek naar de andere, hebben last van drukte en veiligheid, maar ook plezier van samenzijn.  Hoe kunnen we onze omgeving, de stad, maar ook dorpen, festivals, onze omgeving slimmer maken zodat ons verblijf en/of reis beter, veiliger, gezonder of aangenamer wordt? En zodat we ons gemakkelijker, sneller, veiliger en met minder overlast kunnen bewegen door de omgeving? Technologische oplossingen kunnen daarbij helpen! Het is de bedoeling dat elk team op basis van de Raspberry Pi een concrete oplossing bouwt voor deze uitdaging. Misschien een sensor die helpt de mobiliteit in de stad te verbeteren? Of een oplossing die helpt dat mensen zich op hun gemak voelen in hun straat? Of een apparaatje dat vrienden helpt een prettiger verblijf op een festival te hebben? Wij weten van de vorige jaren dat de teams met geweldige ideeën zullen komen en wij kijken er naar uit om deze te bewonderen.

De oplossingen/uitvindingen/innovaties worden beoordeeld door een jury met mensen uit bedrijfsleven en publieke sector, in verschillende leeftijdscategorieën. De winnaars van elke categorie krijgen een aantrekkelijke prijs. In de competitie van 2018-2019 bestond de jury uit senior vertegenwoordigers van Rabobank, APG, Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, ROC Amsterdam, Algemeen Dagblad, AG Connect en PA Consulting.

WINNAARS VORIG JAAR

Om een idee te krijgen van eerdere competities in Engeland en van de ideeën die de teams hebben gerealiseerd zijn hier diverse impressies te vinden.

PA Raspberry Pi Nederlands 2019

PA Raspberry Pi Competition UK 2019

PA Raspberry Pi Competition UK 2018

PA Raspberry Pi competition UK 2017

IN de MEDIA

"Reportage Raspberry Pi-wedstrijd voor scholieren"

Bekijk de video en lees het artikel op Executive People

"Jurylid Rian van Heur schrijft op AG connect over de toespraak die staatssecretaris Keijzer hield: Jongeren, de techniek heeft jullie nodig"

Lees het artikel op AG Connect

"Hulde van Staatssecretaris Keijzer voor Raspberry Pi Competitie"

Lees artikelen op ICT Magazine en Emerce

"Interview met student Melle Benink van ROC Rijn IJssel uit Arnhem en Mark Griep (PA) op BNR"

Luister het interview op BNR

"Dagblad de Gelderlander ging kijken bij het team van ROC Nijmegen: ouderen uit bed met behulp van de Raspberry Pi"

Lees het artikel op De Gelderlander

WIE ZIJN WIJ?

PA is een zeer succesvol adviesbureau, met een unieke combinatie van consulting, innovatie en technologie. Onze consultants en ingenieurs combineren sectorexpertise met uitzonderlijke inhoudelijke kennis – daarmee creëren we blijvende impact voor klanten. Binnen ons Technology Centre in Cambridge (Verenigd Koninkrijk) zijn we verantwoordelijk geweest voor veel baanbrekende producten, waarvan de invloed vandaag nog merkbaar is – van prijswinnende micrometers tot de originele "brushless" servomotor, van testapparatuur voor draadloze 4G tot 's werelds eerste voorgevulde wegwerp-auto-injector.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Neem contact met ons op voor nadere informatie over de voorbereiding voor de competitie.

Ernst Brand

PA public sector expert

Mark Griep

Head of PA in the Netherlands and financial services expert
×

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.