Skip to content

PA Raspberry Pi competitie

Innoveren om de wereld te redden

In onze jaarlijkse Raspberry Pi competitie worden teams van scholieren uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi – een goedkope, krachtige computer in creditcardformaat – innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit onze samenleving. De wedstrijd promoot het belang van innovatie en samenwerking, om samen met studenten en docenten te werken aan een betere wereld. De competitie daagt scholieren van 12 tot en met 19 jaar uit om met behulp van technologie een innovatieve uitvinding te doen die kan bijdragen aan het thema 'Innoveren om de wereld te redden'.

Welke innovaties kunnen bijdragen om de VN-doelstellingen voor een duurzame wereld te versnellen? Hoe kan duurzaamheid ons leven beïnvloeden en wat kunnen wij elke dag doen om duurzamer te leven?

 • De oplossingen/uitvindingen/innovaties worden beoordeeld in vier categorieën (meest creatief, meest haalbaar, meest impactvol, categorie naar invulling van de jury). In elke categorie wordt een winnend team gekozen. De prijzen voor elk winnend team zijn:

  • een geldbedrag van € 500 voor de school ter besteding aan 21e eeuwse vaardigheden in de klas.
  • een inspirerende activiteit die in het teken staat van innovatie. Deze verrassing wordt later bekend gemaakt.

  (PA behoudt zich het recht voor om de prijzen te wijzigen, indien dit het geval is wordt dit zo snel mogelijk gemeld via de aangewezen contactpersoon.)

 • We stellen een jury samen die de uitvindingen een voor een zal beoordelen. De jury bestaat uit experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de journalistiek. Zij kiezen vier winnende teams: de meest creatieve, de meest haalbare, de meest impactvolle uitvinding en een door de jury nader te bepalen categorie. Wie dat zijn, wordt tijdens de finale bekendgemaakt. Zo vieren we samen dit maatschappelijke innovatiefeest.

 • De inzendingen worden door de jury beoordeeld op basis van diverse aspecten:​ 

  Team -passie​

  Hoe blijkt het enthousiasme van het team uit de inzending?​

  Eenvoud en duidelijkheid van de beschrijving​

  Is het duidelijk hoe de uitvinding is gemaakt en wat deze doet? Enthousiasmeert de beschrijving?​

  Bijdrage aan het thema​

  Kan de uitvinding helpen bij oplossingen in het kader van het thema?​

  Commercieel potentieel​

  Heeft de uitvinding de mogelijkheid om verder ontwikkeld te worden op grotere schaal?​

  Creativiteit/​
  originaliteit​

  Heeft het team iets bedacht wat nog niet bestaat, gebruik makend van de brede potentie van de Raspberry Pi en toebehoren?​

   

 • Als een team niet bij de finale aanwezig kan zijn, dan maakt het geen kans op een prijs. PA heeft het recht een ander team voor de finale uit te nodigen om de plaats in te nemen van het team dat niet aanwezig kan zijn.

 • Deze competitie heeft de belangstelling van de pers en andere media. In het kader van de competitie kunnen foto’s van deelnemers worden genomen of zij kunnen voorkomen op video’s. Het uploaden van een video is onderdeel van de competitie. De contactpersoon per team is er verantwoordelijk voor dat iedere deelnemer voorafgaand aan het insturen van de inzending (waar nodig met toestemming van de ouders) heeft ingestemd met de openbaarmaking van foto’s of video’s. De deelnemers die worden uitgenodigd voor de finale en hun wettelijke vertegenwoordigers zullen in dit verband worden gevraagd een toestemmingsformulier in te vullen en te ondertekenen.

 • De Raspberry Pi is een computer ter grootte van een creditcard die kan worden aangesloten op een computerbeeldscherm of TV en gebruik maakt van een standaard keyboard en muis. De Raspberry Pi stelt mensen van alle leeftijden in staat om het gebruik van computers te verkennen en te leren hoe te programmeren in talen als Scratch en Python. De Raspberry Pi kan alles wat ook van een gewone computer te verwachten valt, van browsen op het internet en het afspelen van high-definition video tot het maken van spreadsheets, word-processing en het spelen van spelletjes.

 • Deelname aan de competitie is volledig gratis en de Raspberry Pi starter kit ontvangt u van ons. Mocht u daarnaast gebruik willen maken van extra hardware, dan kan dat op eigen kosten ter waarde van maximaal €150,-.

 • Elk team moet uit minimaal twee en maximaal zeven studenten bestaan. Bovendien heeft elk team een volwassen sponsor/contactpersoon nodig om de registratie te voltooien en de teams te begeleiden. Er is geen limiet verbonden aan het aantal teams dat zich per school kan inschrijven.

 • De finale inzendingen moeten uiterlijk 28 maart 2022 zijn ingediend. Tegen die tijd moet elk deelnemend team het inzendingsformulier hebben ingevuld en ingediend. Daarnaast moeten de uitvindingen voldoen aan de voorwaarden die beschreven staan in het wedstrijdreglement. De finale vindt plaats op 13 april 2022. De details volgen op een later tijdstip.

 • De docent of desbetreffende contactpersoon kan een team aanmelden door het registratieformulier volledig in te vullen en op te sturen. Daarnaast zijn ondertekende formulieren voor ouderlijke toestemming vereist in het geval dat een team een plek in de finale heeft behaald. Deze formulieren ontvangt u van ons te zijner tijd.

 • De teams kunnen gebruik maken van de Raspberry Pi starter kit die u van ons ontvangt. Deze bevat een Raspberry Pi, behuizing, voeding, operating system, breadboard, ledlampjes, sensoren en actuatoren.

  Naast de Raspberry Pi starter kit mag elk team op eigen kosten een beperkte hoeveelheid extra hardware gebruiken ter waarde van maximaal €150,-. Alle software modules die gebruikt worden moeten beschikbaar zijn als broncode (en onder een open source licentie). De meeste software activiteit moet plaatsvinden in de Raspberry Pi-computer.

Winnaars 2021

De winnaars van de 2021 PA Raspberry Pi competitie zijn:

 • Jac P Thijsse College - Castricum, met hun uitvinding van twee boxjes die precies bijhouden hoeveel mensen er op een bepaald moment in de winkel zijn.
 • Bredero Mavo - Amsterdam, met het Hygienisch Toilet Systeem dat werkt met een i-button. Zo hoef je dus niets van het toilet aan te raken
 • Lyceum kralingen - Rotterdam, met de Vita Per day, een lamp die zorgt voor een verbeterde gezondheid tijdens het thuiswerken door de productie van vitamine D te stimuleren
 • Lyceum Kralingen - Rotterdam, met de Pro Tech. Een doos die je pakketjes beschermt als je niet thuis bent

.

Eerdere edities

PA Raspberry Pi Nederland 2021
PA Raspberry Pi Nederland 2021
PA Raspberry Pi Nederland 2020
PA Raspberry Pi Nederland 2020
PA Raspberry Pi Nederland 2019
PA Raspberry Pi Nederland 2019

NEEM CONTACT MET ONS OP

Neem contact met ons op voor nadere informatie over de voorbereiding voor de competitie.

Ernst Brand

PA public sector expert

Mark Griep

Head of PA Netherlands & financial services expert