Insights/Case studies/Newsroom/CareersCareersCareersPartnersConsultantsTechnology innovationCorporateEarly careersSearch Jobs/About us/Contact us Global locations

Search paconsulting.com
  • Phone
  • Contact us
  • Locations
  • Search
  • Menu

share

  • Add this article to your LinkedIn page
  • Add this article to your Twitter feed
  • Email this article
View or print a PDF of this page
.
Close this video
 

Vælg din relationsbank med omhu – og vær omstillingsparat

Den danske banksektor er under stort pres, og det kræver ekstra fokus på evnen til at eksekvere – og evnen til at eksekvere hurtigt. Det sagde Tina Hjort-Ejlertsen, PA’s specialist i Business Change & Implementation, ved PA Consulting Groups Executive Seminar den 13. maj 2013, hvor landechef i SEB Peter Høltermand var gæstetaler. Ifølge Tina er strategier vigtige, men evnen til at eksekvere dem er mindst lige så afgørende.

Tina påpeger, at finanskrisen har medført kapitalknaphed, øget regulering og ikke mindst kontrol – og rigtig mange banker har decideret måttet opruste for at kunne leve op til kravene.  Sideløbende har markedet ændret sig gennem konstant teknologisk udvikling. En udvikling, som skaber mulighed for de, der evner at reagere hurtigt gennem nye forretningsmodeller, men som samtidig kan være meget ødelæggende for dem, der ikke formår at være helt fremme i skoene og derfor taber vigtige markedsandele.

”Alt dette skærper  behovet for effektivisering og nye forretningsmodeller i banksektoren. Forandring er et vilkår i dag – ikke en mulighed, og evnen til at kunne udføre forretningstransformation med succes er aldeles afgørende. Og det er de banker, der formår at forandre sig og følge med, der vinder konkurrencen,” siger Tina Hjort-Ejlertsen.

Ifølge Tina er evnen til at forandre forretningsmodellen og til at transformere sig, imidlertid kun de færreste forundt. Langt de fleste virksomheder bruger adskillige ressourcer på forliste eller for langsomme forandringsprojekter, fordi de taber pusten, når det kommer til eksekvering. Samtidig nævner Tina vigtigheden af at have de helt rigtige medarbejdere. En virksomhed kan være nok så skarp på strategien – men hvis ikke man har de rigtige folk til at føre den ud i livet, er man lige vidt.Desværre har investeringen i de rigtige mennesker været begrænset de senere år. Fokus har været på at skære ind til benet, i stedet for på at tiltrække talenterne. Sidst men ikke mindst skal kulturen i centrum:

”Alt for mange virksomheder bruger rigtig meget tid på at udvikle strategien og sætte retningen, men ofte bliver strategien aldrig eksekveret, fordi kulturen står i vejen. Reel kulturforandring er med andre ord nødvendig,” siger Tina Hjort-Ejlertsen.

Fremgang midt i en krisetid

Netop forandring og evnen til at eksekvere er noget landechef i SEB Danmark Peter Høltermand kender til. Da krisen indtraf, og konkurrenterne begyndte at geare ned, gik SEB den modsatte vej.

”Krisen var en unik mulighed for os. Vi havde allerede en vækststrategi klar, den trak vi op af skuffen, og så gik vi i gang. Vi var klar over, det var et sats, og det kræver også mod at træffe sådan en beslutning midt i en krise, men vi var sikre på, at strategien var den rigtige,” fortæller Peter Høltermand.

SEB, grundlagt i Sverige, er en af Nordens ældste og største banker, der overvejende henvender sig til virksomhedssegmentet. 65 procent af al forretning genereres i virksomhedssegmentet, og resten i privatkundesegmentet. I dag er SEB i Danmark een af de tre førende banker for store og mellemstore virksomheder.

Målet med SEB’s vækststrategi var klar: Man mente, at det danske marked var klar til at rumme ikke kun to, men tre store virksomhedsbanker. I og med at en række danske mindre banker tabte kampen under krisen, og de internationale banker trak sig ud, har konkurrencebilledet ændret sig betydeligt, og dermed er mulighederne for kunderne – virksomhederne – blevet normaliseret. Peter Høltermand erkender, at SEB’s relativt konservative kreditpolitik var medvirkende til, at SEB klarede sig godt gennem krisen. Og så har man holdt benhårdt fast i relationskonceptet.

”SEB går målrettet efter en meget snæver kundemasse, og det er helt bevidst. Vi ønsker at være en husbank, som er helt tæt på kunden, og hvor kunden invitererer os på råd også i forhold til strategien i deres virksomheder,” forklarer Peter Høltermand. Han opfordrer virksomhederne til at tænke strategisk, når de vælger deres relationsbank.

”Antallet af de banker, en virksomhed ønsker at lægge sine forretninger hos, skal tilpasses antallet af virksomhedens følgeforretninger for dermed at optimere prisen på den kredit, virksomheden skal have,” påpeger Peter Høltermand.


If you want to know how PA can help you survive and thrive in turbulent times, please contact us now.

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.

×