Insights/Case studies/Newsroom/CareersCareersCareersPartnersConsultantsTechnology innovationCorporateEarly careersSearch Jobs/About us/Contact us Global locations

Search paconsulting.com
  • Phone
  • Contact us
  • Locations
  • Search
  • Menu

share

  • Add this article to your LinkedIn page
  • Add this article to your Twitter feed
  • Email this article
View or print a PDF of this page
.
Close this video
 

Styrket indre marked skal sikre konkurrenceevnen

”Hvad gør vi for at sikre, at vi stadig er i superligaen når det gælder vækst og konkurrenceevne i Danmark og resten af Europa?”

Med det spørgsmål åbnede seniorpartner i PA Consulting Group Troels Gregersen årets første Executive Seminar i PA og overlod scenen og svarene til EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Vestager er sammen med sine kolleger i Bruxelles i gang med et ”godt gammeldags gruppearbejde”, der skal ændre på det paradoks, at der er i Europa er et latent investeringsbehov, og få lande har mulighed for at optage flere lån, samtidig med at der i mange fonde og private virksomheder er solide pengetanke.

Og Vestager fremhævede blandt andet muligheden for at etablere en fælleseuropæisk investeringsfond, hvor langt flere private investeringer skal finde vej til eksempelvis infrastrukturen.

Hjernerne følger med til Asien

Troels Gregersen havde forinden opridset de kolde facts i den globale konkurrence, hvor Kina i dag er verdens største økonomi målt på købekraft, og Asien generelt står for væksten.

”Og det er ikke som tidligere kun den rene, rå industri, vi taler om, innovationen og hjernerne følger også med. De seneste 15 års patentansøgninger taler deres tydelige sprog, ”sagde Troels Gregersen, og dokumenterede, at antallet af gældende patenter i Asien siden år 2000 er steget fra ca. 200.000 til 600.000 mens det for EU-landene er nærmest status quo med omkring 200.000 nye patenter.

Troels Gregersen tilføjede, at Nordeuropa stadig godt kan følge med, men at lande som Grækenland og Kroatien nu er mindre konkurrencedygtige end fx Botswana.

Margrethe Vestager medgav, at væksten i Europa stadig er skrøbelig, men påpegede, at økonomien i dag er langt mere stabil end for blot få år siden, og at den nye lovgivning, som har skærpet kravene til den finansielle sektor, er en væsentlig forbedring.

Mere union, færre detaljer

Hun understregede også, at kommissionen nu har kogt indsatsområderne ind til nogle hovedprioriteter i modsætning til tidligere, hvor detailspørgsmål har taget alt for meget tid og energi i Bruxelles.

”Jeg tror for eksempel godt, medlemslandene selv kan styre deres forbrug af plastikposer, vi skal tage os af de overordnede projekter,” sagde Vestager og fremhævede, ud over investeringsfonden og de fælleseuropæiske skatteregler, etableringen af et egentligt digitalt indre marked og en energiunion.

”Vi importerer alt for meget energi i Europa. I lande som Danmark har vi ganske vist en stærk national styring af energimarkedet, men på det samlede EU-plan står vi svagt, og man kan med rette sige, at det er på tide at få vendt den udvikling”, sagde Margrethe Vestager. 

 

For our thinking and insights on transport, click here.

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.

×