Insights/Case studies/Newsroom/CareersCareersCareersPartnersConsultantsTechnology innovationCorporateEarly careersSearch Jobs/About us/Contact us Global locations

Search paconsulting.com
  • Phone
  • Contact us
  • Locations
  • Search
  • Menu

share

  • Add this article to your LinkedIn page
  • Add this article to your Twitter feed
  • Email this article
View or print a PDF of this page
.
Close this video
 

Rettidige tog - rettidig offentlig ledelse

For Jesper Lok er der to scenarier, han som DSB’s daglige leder skal forsøge at undgå de næste mange år. Det ene er, at de store infrastruktur-opgraderinger ikke kommer til at gå ud over rettidigheden. Det andet, at DSB ikke får skabt den fornødne driftsøkonomiske transparens, så andre selskaber får alt for let ved at nappe godbidderne, mens DSB sidder tilbage med de tabsgivende strækninger.

Jesper Lok’s nøgle til at undgå disse scenarier, er, at DSB som offentlig virksomhed får styr på produktionen og økonomien – så man blandt andet kan se nøjagtigt, hvilke togafgange der giver overskud, og hvilke der giver underskud. Derudover skal man – og det er man allerede godt i gang med – have skabt en ny kultur i virksomheden, hvor hver enkelt medarbejder og leder bliver målt på, hvordan han eller hun gennem sin adfærd og faglighed er med til at skabe værdi for DSB. Og endelig arbejder DSB lige nu med at formulere en ny strategi for virksomheden, som vil blive præsenteret i 3. kvartal 2014.

Økonomien først

For Jesper Lok er det afgørende, at DSB bliver bedre til at måle sig selv på en række operationaliserbare områder. Fx prisen pr. kørt togkilometer. For ham er det testen på, om DSB gør det godt nok i forhold til andre europæiske aktører, som selskabet sammenligner sig med. Men også andre tal er interessante.

”Vi har 22.000 daglige afgange. Det er en kompleks optimeringsopgave, som kræver, at vi kan måle og benchmarke i detalje” sagde Jesper Lok.

Arbejdet med at skabe en ny kultur internt er ifølge Jesper Lok kommet godt fra start. Gennem årlige samtaler afstemmes forventninger og medarbejdere og ledere måles på en række faktorer som resultater, adfærd, faglighed og ledelse, samt potentiale.

Mange aktører på banen

For PA’s transportekspert Leif Caspersen er der endnu et par elementer, som DSB skal lykkes med, for at kunne flytte flere over i den kollektive trafik. Han kaldte dem ”forudsigelighed og regularitet”:

”Der må ikke være signalfejl, skinnenedbrud og aflyste tog. Togstationen skal være det attraktive knudepunkt, der skal være rigelig trafikinformation undervejs, og der skal være sammenhæng fra dør til dør ift. både cyklen, bussen, metroen, bilen og toget,” siger Leif Caspersen.

Både Jesper Lok og Leif Caspersen var inde på udfordringen i, at DSB kun er en af mange aktører i den kollektive trafik, men oftest forventes at løse udfordringer på tværs, ganske enkelt fordi DSB nu en gang er mest synlige selskab for kunderne. Ifølge Leif Caspersen er det nødvendigt med en stærk aktør, der tager ansvar for kundernes samlede oplevelser for at skabe sammenhæng i rejsen og attraktive produkter.

Jesper Lok brugte stationerne som et eksempel på, at det er helt afgørende:

”Du står på perronen og skal af med et brugt papkrus. Hvis du kaster det og rammer affaldskurven, kommer DSB og rydder den væk. Rammer du ved siden af, er det Banedanmarks ansvar, og blæser det ud på fortovet, så er det kommunens tur.  Det må der kunne findes en mere effektiv løsning på.”, sagde Jesper Lok. 

If you want to know how PA can help you survive and thrive in turbulent times, please contact us now.

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.

×