Insights/Case studies/Newsroom/CareersCareersCareersPartnersConsultantsTechnology innovationCorporateEarly careersSearch Jobs/About us/Contact us Global locations

Search paconsulting.com
  • Phone
  • Contact us
  • Locations
  • Search
  • Menu

share

  • Add this article to your LinkedIn page
  • Add this article to your Twitter feed
  • Email this article
View or print a PDF of this page
.
Close this video
 

Kommunikation og enkelthed får Maersk Line på ret kurs

”Container Shipping er en sektor med en imponerende vækstrate på 5,7 procent.
Men den kræver investeringer i milliardklassen. Og med priser, som varierer med plus/minus 50 procent, er usikkerhedsmomenterne så store, at de kræver en fast hånd. Man skal have nerver af stål - eller i hvert fald et godt sovehjerte.”

Med de ord overlod seniorpartner i PA Consulting Group Søren Lehn scenen til CEO i Maersk Line Søren Skou på PA’s Executive Seminar den 20. marts.

Søren Skou startede med at udnævne containeren til en af verdens 10 vigtigste opfindelser gennem tiderne: ”Den standardiserede kasse har gjort det muligt for den vestlige verden at flytte produktionen til Asien og bygge skibe, som sikrer den globale transport af alle typer varer til en lav pris. Når I køber et par Adidas-sko til 750 kr., udgør transportomkostningen fra eksempelvis Vietnam til Holland kun 2,20 kr.,” sagde Søren Skou. 

 
Maersks guldæg, som leverer over halvdelen af omsætningen i hele koncernen, har ikke desto mindre været gennem nogle svære år. I 2009 faldt efterspørgslen i sektoren for første gang i 30 år, og i første kvartal i 2012 tabte containergiganten syv millioner dollars – om dagen.

Søren Lehn fremhævede nye alliancer på operationssiden, som skal sikre en højere udnyttelsesgrad på de stadigt større og brændstofbesparende skibe som de vigtigste trends i sektoren og forudså et større udskilningsløb i branchen i de kommende år.

Bedre indtjening og ny virksomhedskultur

Søren Skou bekræftede, at Maersk Line ikke er i mål, men at meget ser bedre ud.

”Sidste år tjente vi penge hver dag, og overskuddet blev på 1,5 mia. dollar, svarende til ca. 8,2 mia. kr.,” sagde han og gennemgik de vigtigste punkter i transformationen:

Hovedkvarteret i København er slanket, så antallet af medarbejdere er halveret til 650 på hovedkontoret. 10 urentable ruter er lukket, direktionen er udskiftet og består nu af seks medlemmer, hvor af de tre er rekrutteret udefra. Der er indført performance management og på mange områder gjort op med den tidligere virksomhedskultur.

”Maersk havde tradition for intern rekruttering, men den gamle model med udelukkende at basere organisationen på shipping-generalister holder ikke mere. De skal suppleres af specialister med erfaring fra andre virksomheder. Da jeg tiltrådte, havde vi 160 igangværende projekter på hovedkontorsniveau. Med så mange projekter er der risiko for, at ingen af dem bliver til noget. Nu er antallet af strategiske projekter reduceret til 25 – alt sammen beskrevet i Maersk Line’s strategi, der både i tilblivelse og evaluering er sat ind i en struktureret proces. Samtidigt havde vi en kultur præget af en vis arrogance, fordi vi var størst i Maersk-koncernen og derfor også havde en forventning om, at de største investeringer skulle foretages i vores sektor,” forklarede Søren Skou.

I stedet har Maersk Line arbejdet med kulturen med henblik på at styrke teamwork, enkelthed og fokus. Søren Skou afslørede også, hvad han har lært mest af i sine første to år som CEO for verdens største containerrederi:

”Det er vigtigheden af kommunikation. Vi har 33.000 medarbejdere i 115 lande, og 8.000 af medarbejderne arbejder ude på skibene. Vores opgave er at få alle 33.000 til at levere varen hver dag, og det kræver en solid kommunikationsindsats, hvor cheferne skal bruge mere tid på at møde og informere medarbejderne. Det koster ja, men det er nødvendigt.”

 

If you want to know how PA can help you survive and thrive in turbulent times, please contact us now.

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.

×