Insights/Case studies/Newsroom/CareersCareersCareersPartnersConsultantsTechnology innovationCorporateEarly careersSearch Jobs/About us/Contact us Global locations

Search paconsulting.com
  • Phone
  • Contact us
  • Locations
  • Search
  • Menu

share

  • Add this article to your LinkedIn page
  • Add this article to your Twitter feed
  • Email this article
View or print a PDF of this page
.
Close this video
 

Det handler om innovation

Novozymes er de seneste 10 år vokset hurtigere end verdensøkonomien, og vækstmulighederne er stadig enorme for den danske enzymkoncern, som alene i de tre første måneder af 2014 har tjent over 900 millioner kroner.

Den 22. maj var Novozymes’ CEO, Peder Holk Nielsen gæstetaler på PA Consulting Groups Executive Seminar. Under overskriften ”Bæredygtig biotek som vækstdriver” fortalte han om mål og udfordringer for virksomheden, hvis overordnede ambition er, sammen med sine kunder, at forandre verden til det bedre. Det skal bl.a. ske ved at mindske elforbruget og dermed CO2-udledningen, og erstatte oliebaserede kemikalier med industrielle enzymer.

Det er stadig produktionen af enzymer til vaskemidler og mikroorganismer til føde- og drikkevarer, som sørger for over halvdelen af virksomhedens overskud på 2,2 mia. kr. (2013).

”Vi er verdensmestre i de to teknologier, og med en global markedssandel
på 48 procent er vi repræsenteret i alle verdenshjørner. Men med blot 6.200 medarbejdere er vi også en forholdsvis lille virksomhed, og andre virksomheder ligger i hælene på os. Udviklingen i bioteknologi går lige så hurtigt som i It-branchen, derfor handler alt i Novozymes om innovation, og vi bruger 13-14 procent af vores samlede omsætning på forskning og udvikling,” sagde Peder Holk Nielsen.

Den aktuelle store vækstskaber er produktionen af enzymer til bioethanol, ikke mindst til USA, hvor det ved lov er besluttet, at benzin til biler skal indeholde 10 procent bioethano. Novozymes har som mål at hæve væksten fra et gennemsnit på 7,6 procent over 10 år til over 10 procent i 2015.

Langvarig vækst kræver mangfoldig ledelse

Sådan et mål fordrer et stærkt fokus på ledelse, pointerede landechef i PA,
Frank Madsen i sit indledende oplæg.

”Mens mange virksomheder kan fremvise høj vækst i korte perioder, er
det de færreste, som kan vedligeholde væksten i mange år. På det amerikanske aktieindeks S&P 500 er den gennemsnitlige levetid for en virksomhed kun 15 år, og af dem, som overlever, er det kun ca. 15 procent, som er i stand til at øge væksten over gennemsnittet,” sagde Frank Madsen, og præsenterede en model for et moderne lederteam i store vækstvirksomheder.

”Tiden er løbet fra ledelse i form af den enlige, karismatiske entreprenør, vi kender fra virksomheder som eksempelvis Apple og Microsoft. Nu handler det om at skabe teams med forskellige personkarakteristika, som kan sikre balancen mellem at ’kigge ud ad’ fx på muligheder som for eksempelvis innovation og storytelling, og ’indad’ på resultaterne,” sagde Frank Madsen.

Og netop ledelsesudvikling har været et fokusområde i Novozymes i det seneste år, hvor der med en ny organisation er dannet en Top 70-gruppe, som jævnligt mødes og diskuterer interesser, drømme mm.

”Vi har været alt for mange danske, mandlige ingeniører i toppen, og er i
gang med at skabe en større diversitet med blandt andre flere udlændinge og flere kvinder i ledelsen”, sagde Peder Holk Nielsen.

 

If you want to know how PA can help you survive and thrive in turbulent times, please contact us now.

By using this website, you accept the use of cookies. For more information on how to manage cookies, please read our privacy policy.

×